Bugün, 30 Nisan 2024 Salı

CHP'li Akova, kadına yönelik şiddetin araştırılmasını istedi

CHP

Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova, kadına yönelik aile içi şiddetin araştırılması istemiyle TBMM Başkanlığına Araştırma Önergesi verdi.

Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova,  kadına yönelik aile içi şiddetin araştırılması istemiyle TBMM Başkanlığına Araştırma Önergesi verdi.
Balıkesir Milletvekili Akova, aile içinde yaşanan şiddet olaylarının, kadının en temel hakkı olan yaşam hakkının elinden alınmak istenmesi ve insanca yaşamasının önüne engeller çıkartılmasının acilen çözüm üretilmesi gereken bir alan olduğunu belirterek "Kadının aile içinde yaşadığı şiddetin düzenli yapılacak istatistiklerle ile görünür kılınması sorunun dikkate alınmasında önemli bir adımdır. Ancak ülkemizde bu amaçla 2008 yılında yapılan araştırma sonuçları dışında ülke genelini kapsayan, sorunun boyutunu ve önemini gösteren istatiksel veri yoktur. Toplumumuzun üyesi olan yaklaşık 15 milyon kadının dramı olan, kadına yönelik aile içi şiddetin boyutu, nedenleri ve çözüm için hangi politikaların üretilmesi gerektiğinin araştırılması ve incelenmesi amacıyla Anayasa`nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 104. ve 105. maddeleri gereği, Meclis araştırması açılmasını" istedi.
Balıkesir Milletvekili Akova, Meclis araştırma önergesinde şu ifadelere yer verdi:
"Aile içinde yaşanan şiddet olayları, kadının en temel hakkı olan yaşam hakkının elinden alınmak istenmesi ve insanca yaşamasının önüne engeller çıkartılması acilen çözüm üretilmesi gereken bir alandır.
Kadının aile içinde yaşadığı şiddetin düzenli yapılacak istatistiklerle ile görünür kılınması sorunun dikkate alınmasında önemli bir adımdır. Ancak ülkemizde bu amaçla 2008 yılında yapılan araştırma sonuçları dışında ülke genelini kapsayan, sorunun boyutunu ve önemini gösteren istatiksel veri yoktur.
2008 tarihli "Türkiye`de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması" raporuna göre, ülkemizde kadınların %41,9`u eşi veya birlikte olduğu kişi(ler)den yaşamının herhangi bir döneminde fiziksel veya cinsel şiddet yaşamıştır. Refah ve eğitim düzeyi düşük olan ve kırsal kesimde yaşayan kadınlar eşi veya birlikte olduğu kişi(ler)den Türkiye ortalamasına göre, daha fazla fiziksel veya cinsel şiddet görmektedir.
İnsan hakları ihlalinde cinsiyet temelinde en önemli haksızlık kadına yönelik uygulanmaktadır. Ülkemizde her geçen gün artan kadına yönelik aile içi şiddet çok önemli bir toplumsal sorun olup, kol kırılır yen içinde kalır geleneksel bakış açısı ile görmezden gelinmemeli, acilen çözüm için politika üretilmesi gerekmektedir.
Geleneksel bir toplumda yaşayan birey şiddete maruz kalınca, bunu yaşadığı ortamdan dışarı taşınması ve buna karşı tedbir alınması için mücadele etmesi çok zordur. Gelenekler çerçevesinde şiddet olmamış gibi hayatına devam etmesi, hatta böyle bir ortamda aile birliğini devam ettirmesi baskısıyla karşı karşıya kalır. Burada bireyi şiddete karşı korumak için en büyük sorumluluk devlete bağlı olarak, kolluk kuvveti, mülki amir, hakim, bakanlığın ilgili il ve ilçe müdürlüklerine aittir. Şiddete karşı bireyi koruyucu ve önleyici tedbirlerle korumakla görevli kişiler, aldıkları sorumlulukları yerine getirmedikleri takdirde, şiddetin görünürlüğü her geçen gün daha da artmaktadır.
Toplumumuzun üyesi olan yaklaşık 15 milyon kadının dramı olan aile içi şiddetin boyutu, nedenleri ve çözüm için hangi politikaların üretilmesi gerektiğinin araştırılması ve incelenmesi amacıyla bir Meclis araştırmasına ihtiyaç duyulmaktadır."


Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı